Stor traversorder till Mälarenergi

Den 12 september 2012 fick KW Kranwerke och ProCranes en order på fyra stycken 25-tonstraverser till Mälarenergis nya samförbränningsanläggning Block 6 i Västerås. Med en förbränningskapacitet på 60 ton bränsle i timmen, kommer pannan att vara en av de största i sitt slag i världen när den tas i drift hösten 2014.

Pannan är en så kallad samförbränningspanna, vilket innebär att den kan eldas med både avfall och biobränsle. Avfallet måste sorteras och beredas till RDF – Refuse Derived Fuel – innan det kan eldas.
– Vi är stolta och glada över denna order från Mälarenergi. Den ger oss chansen att visa upp vårt kunnande när det gäller hantering av avfallsbränsle, säger Michael Schindler, försäljningschef på KW Kranwerke, och fortsätter:
– ProCranes har stor erfarenhet av de något mindre biobränsleanläggningarna, vilket gör dem till en idealisk partner.
– Kranwerke är en stark och erfaren europeisk leverantör av kranar till anläggningar för avfallsförbränning. Tillsammans är vi ett konkurrenskraftigt team i detta för oss nya segment, säger Mats Adler, vd på ProCranes som ingår i JJ Gruppen.

Bränsleberedningen
Anläggningen har en kapacitet att ta emot och hantera 480 000 ton industri- och hushållsavfall per år. Bränsleberedningen har två avfallsbunkrar med två 25-tonstraverser i varje, för full redundans.
– Ett materialflöde på mellan 60 och 150 ton avfall i timmen ställer stora krav på traverserna när det gäller kombinationen hastighet/lyftkapacitet, berättar Mats Adler och fortsätter: