Helautomatisk travers till Falbygdens Energi

Det byggs ett nytt fliseldat kraftvärmeverk i Falköping, som skall uppfylla kriterierna för Bra Miljöval – Majarp II. Men det krävs en helautomatisk gripskopetravers av hög driftklass för att producera 60 GWh värme och 14 GWh el per år av skogsflis. Sådana system har ProCranes stor erfarenhet av.

JJ Gruppen levererade en travers till fjärrvärmeverket Majarp I för 11 år sedan.
– Utmaningen den här gången är en liten materialficka, ett ganska trångt utrymme och en flisvolym på 2000 m3, berättar Mats Adler, vd på ProCranes och fortsätter:
– Dessutom har anläggningen stora ventilationshål i väggen, vilket gör det svårt att kontrollera klimatet, men det problemet löser vi genom att lägga värmekablar i rälsen och all elutrustning i ett särskilt rum.

Modern bioeldad anläggning
Majarp II kommer att ha en effekt på 12 MW värme och 2,3 MW el och elproduktionen kommer att ske med så kallad ORC-teknik – Organic Rankine Cycle.
– Anläggningen är den första i Sverige som utnyttjar ORC-teknik och består av: tippficka och bränslelager, bränslehantering, ugn, hetoljepanna, ORC-enhet, rökgaskondensering samt anslutande system för fjärrvärme och el, säger Göran Eriksson, projektledare för Falbygdens Energi AB.

Full koll på flisflödet
I februari 2012 levererar ProCranes en 8 tons ABUS-travers med en gripskopa på 6,3 m3, 15 meters lyfthöjd, 19 meters spännvidd och 30 meters kranbana.
– De båda pannorna kommer att eldas med olika effekt, vilket innebär att lastbilarna måste tippa där vi vill ha leveranserna, säger Mats Adler och fortsätter:
– Därför kommer vi att bygga samman det gamla och det nya styrsystemet med hjälp av Apocca i Kristianstad, vår partner sedan många år.
– Det har varit ett bra samarbete med ProCranes och förhandlingarna har varit positiva, berättar en nöjd Göran Eriksson och avslutar:
– De kan sin sak.