BillerudKorsnäs i Skärblacka

JJ Gruppen ProCranes har levererat tre traverser till BillerudKorsnäs produktionsanläggning i Skärblacka, strax utanför Norrköping. Där produceras vitt maskinglättat kraftpapper av högsta kvalitet, QuickFill-säckpapper samt det vågiga skiktet i wellpapp som kallas fluting.

Den första traversen, som levererades i december 2016 och driftsattes våren 2017, var en så kallad tambour- eller pope-travers som används för att flytta över den stora rullen i den torra änden på PM7 till en rullmaskin för formatering till kundspecifika bredder och längder.
– Vi levererade och monterade en 35-tons ABUS-travers med tre telfrar i en 20-30-20-tonskonfiguration, berättar Mats Adler, projektansvarig på ProCranes.

Två traverser till nya PM10
BillerudKorsnäs har även köpt två traverser som kommer att användas för att montera den nya PM10:an som införskaffats från Finland. Det handlar om två stycken 40-tons ABUS-traverser med tre telfrar i 20-40-20-tonskonfigurationer. När produktionen startar kommer byggtraversen på den torra sidan att bli tambour-travers och traversen på den våta sidan övergår till att fungera som underhållstravers.
– JJ Gruppen ProCranes är lätta och smidiga att samarbeta med. Deras killar är mycket trevliga, duktiga och hjälpsamma. Det är viktigt att vara hjälpsam då det ju förr eller senare alltid inträffar något som behöver åtgärdas, säger Daniel Wittlåck, hiss- och lyftansvarig på BillerudKorsnäs i Skärblacka.