Avfallstravers med styrsystem till Norsaverket

Under sommaren 2017 levererade vi ny avfallstravers, skopa samt styrsystem till Vafab i Köping. Kontraktet innebar demontage av den gamla 2,9-tonstraversen från 1980-talet och montage av en ny 4-tonnare från KW Kranwerke.

Pannan som har en termisk effekt på 12 MW behöver kunna matas med 4 ton avfall i timmen, vilket blir 30 000 ton under ett normalt driftår. Vi valde därför en 4-tonstravers från KW Kranwerke med en spännvidd på 13,6 meter, en kranbana på 19 meter samt en skopa på 1,6 m3 med hydraulik för effektivare komprimering. Traversen utrustades för kontinuerlig drift i dammig miljö.

Safe 4.0-konceptet
Styrsystemet bygger på vårt nya ProCranes Safe 4.0-koncept som i sin tur bygger på Siemens fail-safe PLC, ABB:s frekvensomriktare ACS880 och PROFIBUS/PROFIsafe kommunikationsbuss. Ett system för säker tippning för att undvika att skopan kommer i kontakt med lastbilarna ingår i konceptet.

”Noggranna och snabba”
– JJ Gruppen ProCranes har gjort ett jättebra jobb. De har varit noggranna och felen som uppstod under provdriften åtgärdades snabbt, säger Ronny Moberg, enhets- & produktionschef på Norsaverket i Köping, och avslutar:
– Vi har en bra dialog med dem, vilket är en av fördelarna med att vd:n jobbar i verksamheten. Är det något som behöver åtgärdas i produktionen tar de tag i det omgående.